Social media, privédomain of niet? Op deze vraag heeft de rechter inmiddels een antwoord gegeven. Wat was het geval: een medewerker van Blokker had zijn leidinggevende tot tweemaal toe op
Facebook uitgescholden. De reden? Hij kreeg geen voorschot op zijn salaris.

De medewerker noemde zijn baas op Facebook onder meer een ‘hoerestumperd’. Een, op Facebook, bevriende collega van de medewerker gaf de betreffende berichten door aan de werkgever. Blokker gaf de man daarop een officiële waarschuwing.

Die waarschuwing had weinig effect. Na die waarschuwing poste de man namelijk een nieuw bericht op zijn pagina met deze tekst: “blokker wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s”

Deze laatste post was voor Blokker aanleiding om de man te ontslaan. In de ontslagbrief schrijft Blokker onder meer: “Deze recent geconstateerde feiten vormen voor Blokker de spreekwoordelijke druppel”.

De werknemer verweerde zich tegen het aangezegde ontslag omdat Facebook volgens hem tot het privédomein behoort. De rechter was het daar niet mee eens. Het bericht was een ‘publiekelijke
uiting’
was, omdat vrienden het verder kunnen verspreiden. Dat was gebleken.

Voor zover mij bekend is dit de eerste keer dat een Nederlandse rechter belediging via social media als grond voor ontslag accepteert.

Deze uitspraak is voor werknemers reden temeer om niet zomaar alles op social media te gooien.

Denk na over wat je doet en hoe en zeker over de mogelijke consequenties!

Bel me gerust voor meer informatie.