overmijMijn motto is: Conflicten horen bij het leven.

Het resultaat van een conflict hangt af van de manier waarop je er mee omgaat. Een ziener zei ooit eens: ‘Je gaat het pas zien, als je het door hebt’ (Johan Cruijff). Dit geldt zeker voor conflicten. We hebben er elke dag mee te maken. Als je je ervan bewust bent en je er goed mee om kunt gaan, kun je veel voordeel hebben bij conflicten.

Ik ben een doorzetter, een overlever. Als zondagskind komt alles naar je toe. Je bent slim, charmant, het geluk lacht je toe. Alles wordt met de beste bedoelingen voor je gedaan, ook als je dat eigenlijk niet wilt. Totdat je je eigenheid gaat verliezen. Dan wordt alles heel verwarrend.

Eind dertig had ik alles gedaan om het voorspelde gelukkig leven te leiden. Een studie afgerond en een mooie carrière. Maar gelukkig was ik niet. Er zijn momenten in mijn leven geweest dat ik niet meer wilde.

Crisis leidt tot verandering. Ik ben op wereldreis gegaan om te overleven, maar ook om een oude – uitgestelde – wens in te vullen. Ik weet nog heel goed dat ik me tijdens mijn wereldreis, onderin een boot op de Jangtse rivier midden in China, ellendiger voelde dan ik me ooit gevoeld heb. Het is wel het keerpunt geweest naar een leven waarin ik meer en meer regisseur ben geworden. Ik heb geleerd de leiding te nemen over mijn eigen leven. Ik ben ondernemer geworden, heb een gezin gesticht en heb me gesettled in een vertrouwde omgeving.

Niets komt zonder prijs. Om te leren, zal je je knieën kapot moeten vallen. Dat heb ik ook gedaan en dat doe dat nog steeds. En leren doen we ons hele leven door conflicten. Als je over een steen valt kun je twee dingen doen: je kunt de steen de schuld geven of ervan leren en de volgende keer beter opletten. Voor de uitkomst van een conflict is die keuze essentieel. Ik kies er altijd voor om ervan te leren.

In mijn carrière heb ik conflicten vanuit allerlei gezichtspunten gezien. Als jurist, optredend voor één conflictpartner. Als juridisch secretaris, vonnissen schrijvend. Als mediator, conflictpartners in staat stellend hun eigen problemen zelf op te laten lossen. In de rollen die ik heb vervuld heb ik veel geleerd en doe dat nog steeds. Leren doe je je hele leven lang.

Een conflict kan heel bedreigend zijn, maar ze horen nu eenmaal bij het leven. Iedereen heeft er mee te maken. Ik had nooit gedacht ooit met passie naar conflicten te kunnen kijken. Dat doe ik inmiddels wel. Mijn (levens-)ervaring stelt me in staat om elk conflict met vertrouwen in te gaan en u daarin, met alles wat ik in me heb, te ondersteunen.

Klik voor uitgebreide CV van Frank van Rooy